Dag, mijn naam is Ron van den Acker en sinds 2012 ben ik eigenaar van De Patronenmaker en vertegenwoordiger van het CAD-softwareprogramma Grafis.
Al sinds mijn jeugd ben ik gefascineerd door het maken van patronen. Zo maakte ik op 12-jarige leeftijd broeken voor de vriendinnen van mijn moeder. Ik gebruikte hiervoor haar patroontekenboeken en ik maakte broeken omdat rokken me te weinig uitdaging gaven.
Na het behalen van mijn HAVO-diploma ben ik de school voor Mode & Kleding in Utrecht gaan volgen. Het technisch Mode-onderwijs was toen volop aan verandering onderhevig en wij waren de eerste groep die een heel jaar lang bij verschillende bedrijven stage gingen lopen. De stage die mij het meest is bijgebleven was die bij een mode ontwerpen waarvoor ik zijn hele nieuwe collectie met de hand heb gegradeerd.
Blijkbaar viel ik als student op want bij mijn afstuderen vroeg mijn directeur mij of ik in de toekomst les zou willen gaan geven. Dat die toekomst vanaf dat punt maar drie maanden verder was kon ik op dat moment ook niet zelf overzien.
Startend als jonge docent kreeg ik al snel de kans om me te gaan verdiepen in CAD-software die toen de markt aan het veroveren was. Als een van de eerste docenten in Nederland ben ik toen direct daar mee les gaan geven. Met het programma van toen heb ik zo’n 20 jaar gewerkt, maar altijd heb ik het gevoel gehad dat het erg lastig was om mee te werken.

Dit veranderde totaal toen ik het CAD-programma Grafis tegen kwam. Waar overige CAD-programma’s alles opbouwen vanuit een vierkant of een X- en Y-as komt Grafis met een bibliotheek van maattabellen en de daarbij opgestelde interactieve grondvormen.
Door deze interactieve grondvormen opgezet volgens lichaamsmaten herkende ik mijn vak weer terug. Voor mij is Grafis intussen een modern stuk gereedschap voor het oude ambacht van patronenmaker.
Dankzij het feit dat patronen nu digitaal zijn en interactief zijn te bewerken heb ik veel meer mogelijkheden dan voorheen en bovendien kan ik eenvoudig doorborduren op een reeds gemaakt patroon of kan ik er eenvoudig individuele maten inzetten zonder steeds opnieuw te beginnen.
Niet vreemd dus dat Grafis en ik letterlijk verliefd werden op elkaar. Het duurde dan ook niet lang dat het vriendelijke familiebedrijf dat Grafis ontwikkeld mij vroeg om de vertegenwoordiging voor het Nederlands taalgebied op me te nemen.
We zijn inmiddels ruim zeven jaar verder en zowel Grafis als ikzelf hebben zich verder ontwikkeld. Grafis heeft in deze tijd een volledig nieuwe interface gekregen, is PFP(Profile Fit Pattern) een digitaal maatneem- en digiteer systeem ontwikkeld, en zijn ook de uitwerkingsmogelijkheden zijn enorm toegenomen. Naast de ontwikkelingen in 2D heeft is Grafis ook een samenwerking aangegaan met een 3D leverancier, Browzwear, waarvoor zij een plug-in hebben ontwikkeld zodat 3D visualisatie een vast onderdeel is geworden in het vak van patroonontwikkeling.
De huidige trend in software ontwikkeling is dat modules en programma’s steeds meer op elkaar afgestemd en/of worden geïntegreerd. Hoe dit voor ons uit zal pakken is momenteel nog niet duidelijk. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze (on)regelmatig verschijnende nieuwsbrief(max. 4x per jaar).